BOEK GESTEL & BLAARTHEM

In 1920 werd de eeuwenoude gemeente Gestel en Blaarthem, van oorsprong twee afzonderlijke dorpen, opgeslokt door de groeiende industriestad Eindhoven. Met de komst van diverse nieuwbouwwijken verdween in de daaropvolgende jaren een gedeelte van de oorspronkelijke infrastructuur van de kaart. Dit vijfde boek van Ben Damen biedt u een rondleiding door het voormalige dorp, waarbij telkens de nadruk wordt gelegd op het sociale leven van de personen die in Gestel woonden en werkten. Verwacht geen saai geschiedenisboek met eindeloze lappen tekst, maar een verzameling van levendige verhalen, leuke anekdotes en prachtig beeldmateriaal. Bij velen zal dit boek dierbare herinneringen oproepen. Maar ook voor lezers die niet in deze contreien zijn opgegroeid, is dit naslagwerk toegankelijk en leesbaar.

Kenmerkend aan dit boek zijn, behalve de beschrijvingen van oude boerderijen en panden, de verhalen van de voormalige bewoners van Gestel. Onder meer de grootte van gezinnen, de diverse manieren waarop men inkomsten genereerden en de algemene sociaaleconomische ontwikkelingen spelen derhalve een grote rol. Verwacht geen eentonig geschiedenisboek, maar een levendige publicatie die u meeneemt naar het verleden. De honderden foto’s, verhalen en anekdotes die de revue passeren, zullen ongetwijfeld bij velen dierbare herinneringen oproepen. Maar ook voor lezers die niet in deze contreien zijn opgegroeid, is dit naslagwerk toegankelijk en prettig om te lezen.

Over de auteur Ben Damen (Eindhoven, 1993) raakte tijdens zijn kinderjaren gefascineerd door de Eindhovense geschiedenis. In 2016 publiceerde hij zijn eerste boek, getiteld ‘Leven in de Woenselsestraat en omgeving’. In 2017 en 2018 volgden respectievelijk ‘Boschdijk en aangrenzende wijken’ en ‘Woensel, van Philipswijk tot Broekseweg’.
In 2019 besloot Ben buiten zijn aandachtsgebied te treden door met Bauke Hüsken een boek te publiceren over de historische ontwikkeling van het voorheen landelijke Strijp. Thans volgt de publicatie over het derde stadsdeel dat Ben Damen heeft onderzocht, te
weten Gestel. Met de verhalen van zijn grootvader, die in zijn jonge jaren in de Jan Hollanderstraat woonachtig was, werd de basis van het boek gelegd. Vervolgens zijn diverse oud-bewoners van Gestel geïnterviewd. Tot slot boden ook het archief van Eindhoven in Beeld, het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven en diverse (historische) publicaties de nodige informatie en beeldmateriaal, waarvoor dank.

Uitgave : Goedeboekendrukker, Eindhoven
Auteur : B. Damen
Vormgeving : Olaf van Kuijen
Druk : PrintPlan, Eindhoven | www.goedeboekendrukker.nl
Formaat : 210x297mm / Staand
Papier binnenwerk : 115 gr/m2 HV MC Silk
272 pagina’s / full-colour / UV-inkt (hoog gepigmenteerd) / garen genaaid / Hardcover

BOEK GESTEL & BLAARTHEM | Ben Damen

Verkoopprijs: €35,00 incl. btw

BESTELLEN/AFHALEN:
Het boek is af te halen op ons adres aan de Waldeck Pyrmontraat 1A, 5652 AD Eindhoven
van maandag t/m vrijdag tussen 10.00-16.00u

Blank Space Magazine #2

BOEK GESTEL & BLAARTHEM | Ben Damen